شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۸۸ - ۱۱:۰۷
۰ نفر

مریم غفاری: آیا شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که بنا به شغلی که دارید مجبورید در روز 12 تا 16 ساعت روی پای خود بایستید؟

اگر برای  سلامت پاهای خود که قلب دوم هر فرد به شمار می‌آیند اهمیت قائل هستید حتما این مطلب را بخوانید.

وقتی راه می‌رویم، می‌ایستیم یا آهسته می‌دویم، وزن یا جرم بدن ما نیرویی را به سمت پایین وارد می‌کند که این نیرو از طریق تنها نقطه اتصال ما با زمین، یعنی «پا» به زمین اعمال می‌شود.

زمین در حالت طبیعی خود به قدر کافی سفت است؛ اما در بیشتر موارد به‌وسیله سیمان، چوب، بتون و مجموعه‌ای از دیگر موادی که تولید ضربه می‌کنند، پوشیده شده است و وقتی روی این سطوح هزاران قدم برداشته شود، اثر جمع‌شونده این ضربه‌ها باعث ا حساس کوفتگی و درد در پاها، ران‌ها و قسمت پشت خواهد شد.

تجربه شخصی هر فردی نشان می‌دهد که کفش‌ها نمی‌توانند کمک زیادی در این موارد داشته باشند؛ زیرا بیشتر کفش‌ها به قدری سفت هستند که حتی می‌توان با آنها میخ را به دیوار کوبید. وظیفه هر کفی کفش باید این باشد که انواع ناهنجاری‌های بدن یا الگوهای غلط راه رفتن را اصلاح کند.

 این کفی‌ها تنها به‌منظور تصحیح صافی کف پا به کار گرفته نمی‌شوند؛ بلکه هدف اصلی آنها راحت‌تر کردن ایستادن، راه رفتن و دویدن است؛  به این ترتیب که به مقدار بسیار کمی، زاویه‌هایی را که در آنها به پا ضربه می‌خورد، تغییر می‌دهند. هر شخصی با مقدار مشخصی از یک لایه نرم در کف پای خود متولد می‌شود. این لایه بالشتکی به‌صورت طبیعی امواج ضربه‌ای را که به کف پا وارد می‌شوند، ملایم‌تر کرده و به شیوه‌ای مناسب به کل پا اعمال می‌کند. متأسفانه با افزایش سن افراد این لایه طبیعی در طول زمان اثر خود را از دست داده و تحلیل می‌رود.

استفاده از ارتوتیک‌ها

ارتوتیک‌ها ضمائمی هستند که پزشک برای قرار دادن در کفش تجویز می‌کند تا بدشکلی‌ها یا سایر مشکلات پا را تصحیح کند.

صافی کف پا یکی از شایع‌ترین علل مراجعه افراد به متخصصان ارتوپدی است. به‌دلیل وجود صافی کف پا الگوی توزیع فشار در سطح پلانتار دستخوش تغییراتی می‌شود. به‌عنوان مثال میزان نیرویی که در طول یک مایل راه رفتن باید توسط پاها جذب شود حدود 110تن است که این موضوع نشانگر آن است که هر حالت پاتولوژیکی (مثل صافی کف پا) که روی جذب نیروها توسط پاها اثر بگذارد می‌تواند باعث اختلال در توزیع نرمال فشار پلانتار شده و در نتیجه عوارض ثانویه‌ای مثل درد و  آرتروز زودرس را ایجاد کند.

یکی از روش‌های شناخته شده جهت کاهش عوارض ناشی از این دفورمیتی استفاده از وسایل کمکی مانند کفش طبی و انواع کفی‌های طبی است که کفی چرمی دارای ساپورت قوس داخلی شایع‌ترین وسیله درمانی است.

برای مثال این وسایل ممکن است به بسیاری از افراد که دارای کف پای صاف هستند در راه رفتن، دویدن و ایستادن با راحتی بیشتر و درد کمتر کمک کنند.
 این توصیه‌ها به افرادی که از ارتوتیک (orthotic) استفاده می‌کنند، کمک می‌کنند:کفش‌هایی را انتخاب کنید که کفی محکم و پهن داشته باشد تا به راحتی با ارتوتیک شما تطبیق کند.

 هنگامی که برای خرید کفش می‌روید، ارتوتیک‌تان را با خودتان ببرید تا آن را با کفش‌های تازه امتحان کنید و اطمینان حاصل کنید که آنها به راحتی با هم جور می‌شوند.
 هنگامی که برای خرید کفش‌ بیرون می‌روید، جوراب‌های مناسب بپوشید.  ویزیت‌های پیگیری توصیه‌شده به‌وسیله متخصص پای‌تان را انجام دهید، ‌تا اطمینان حاصل شود که پاها و ارتوتیک‌تان با یکدیگر به خوبی کار می‌کنند.

 استفاده از کفی‌های طبی فقط با تجویز ارتوپد

متخصصان ارتوپدی به مردم توصیه می‌کنند که در خرید و استفاده از کفی‌های طبی کفش، خودسرانه عمل نکرده و برای این‌کار با یک ارتوپد مشورت کنند چرا که بسیاری از کفی‌های طبی که در سوپر‌مارکت‌ها و فروشگاه‌های لوازم بهداشتی و حتی برخی از داروخانه‌ها عرضه می‌شود دارای استانداردهای لازم نیست و منجر به بیماری‌های مفصلی می‌شود.

استفاده از این کفی‌ها برای هر شخصی متناسب با سن، صافی پا و استخوان بندی افراد فرق می‌کند و چه بسا استفاده غیراستاندارد آن به خستگی و دردهای بیشتر در ناحیه پا و کمر منجر شود. تحقیقات نشان می‌دهد که حدود 10 الی 15درصد افراد جامعه دارای کف پای صاف هستند که حتما باید از کفش‌های مخصوص که به دستور متخصص ارتوپد تجویز می‌شود استفاده کنند.

کودکانی که دارای کف پای صاف هستند درصورت استفاده از کفی‌های طبی استاندارد می‌توانند از بسیاری از دردهای مفصلی در بزرگسالی، مصون باشند. کفی‌های طبی خاص برای هر بیمار از طرف فیزیوتراپ تعیین و توسط ارتوپد ساخته می‌شود.

کد خبر 79816

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز